H Κυπριακή Δημοκρατία είναι υπέρ των περαιτέρω μέτρων και μεταρρυθμίσεων, καθώς και τη συνεργασία μεταξύ των κρατών, προκειμένου να διευρύνει τις δράσεις της, για την επίτευξη της πλήρους και ισότιμης άσκησης των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και την πλήρη υλοποίηση της Σύμβασης του ΟΗΕ, για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, υπογράμμισε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Πρέσβης Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου, σε παρέμβασή του την 15η Διάσκεψη των Κρατών Μερών της Σύμβασης, για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.
Σύμφωνα με ανακοίνωση από το ΓΤΠ, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ εκπροσώπησε στις 16 Ιουνίου του 2022, την Κυπριακή Δημοκρατία στη 15η Διάσκεψη των Κρατών Μερών της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, επισημαίνοντας ότι τα άτομα με αναπηρία συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν εμπόδια στην πλήρη και αποτελεσματική συμμετοχή σε όλους τους τομείς της κοινωνίας καθιστώντας τα ως μια από τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που συνεχίζουν να διατρέχουν τον κίνδυνο του αποκλεισμού.
Η εμπειρία της πανδημίας, σημείωσε, «μας απέδειξε ότι απαιτούνται επιπρόσθετα δραστικά μέτρα και μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς για τα άτομα με αναπηρίες, ιδιαίτερα στους τομείς της υποστηρικτικής τεχνολογίας, της εργασίας και απασχόλησης και των καταστάσεων κινδύνου».
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηχρυσάνθου “μεταξύ των δράσεων που υλοποιεί η Κύπρος και που στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ατόμων με αναπηρία είναι η παροχή νέων κοινωνικών υπηρεσιών στην κοινότητα για την υποστήριξη της ανεξάρτητης διαβίωσης των ατόμων με νοητική αναπηρία ή αυτισμό.
Επίσης, είπε ότι έχει εγκριθεί ένας νέος νόμος για τη δημιουργία κοινωνικών επιχειρήσεων και ο σχεδιασμός εργαλείων και μηχανισμών για στήριξη των ατόμων με αναπηρία ώστε να γίνουν υπάλληλοι ή ιδιοκτήτες κοινωνικών επιχειρήσεων στην ανοικτή αγορά.
Πρόσθεσε ακόμα ότι γίνεται διεύρυνση παροχής υπηρεσιών αποκατάστασης μέσω του εθνικού συστήματος για την ενίσχυση της έγκαιρης παρέμβασης για παιδιά με αναπηρία ενώ συνεχίζονται τα μέτρα βελτίωσης της προσβασιμότητας σε παραλιακές εγκαταστάσεις, αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, κλπ. και ταυτόχρονα, γίνεται η εκπόνηση ενός νέου νόμου για την αντικατάσταση της υφιστάμενης νομοθεσίας για την ειδική εκπαίδευση που στοχεύει σε ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα για όλους τους μαθητές.
Αναφερόμενος στο άρθρο 27 της Σύμβασης, σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έθεσε σε εφαρμογή μια σειρά μέτρων προκειμένου να υποστηρίξει την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στην ανοικτή αγορά εργασίας.
Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως υπάρχουν ειδικά εκπαιδευμένοι Σύμβουλοι Εργασίας, οι οποίοι δίνουν προτεραιότητα στα άτομα με αναπηρία σε συνεντεύξεις για κενές θέσεις και διαχειρίζονται προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο δίνοντας κίνητρα στους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα να προσλάβουν άτομα με αναπηρίες.
Ο Πρέσβης Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου είπε ότι άλλα προγράμματα περιλαμβάνουν την επιδότηση μικρών μονάδων για αυτοαπασχόληση, την επιδότηση προγραμμάτων υποστηριζόμενης απασχόλησης και σύστημα ποσοστώσεων για την απασχόληση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Επιπλέον, συμπλήρωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προωθεί μια πρωτοβουλία για ένα νέο νομικό πλαίσιο για τις κοινωνικές επιχειρήσεις σε οριζόντια βάση για όλες τις ευάλωτες ομάδες.
Αναφερόμενος στον τομέα της τεχνολογίας, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος πρόσθεσε ότι το Τμήμα Κοινωνικής Ένταξης Ατόμων με Αναπηρία υλοποιεί το Πρόγραμμα Παροχής Οικονομικής Βοήθειας σε Άτομα με Αναπηρία για την Προμήθεια Τεχνικών Μέσων, Οργάνων και άλλων βοηθημάτων, στο πλαίσιο του οποίου έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν εξοπλισμό που θα διευκολύνει τη ζωή τους, είτε στο σπίτι είτε στην εργασία τους.
Πηγή: ΚΥΠΕ